Meget tyder på at Fantask er slut. I fredag i sidste uge sendte Butikkens ejer Marit Nim en besked ud til Butikkens abonnenter om, at de lukker til sommer. Det satte i den grad fællesskabet i affekt — Benjamin Herbst fra Superhelten.dk igangsatte en GoFundMe for at støtte Butikken, i håbet om at det kunne forhindre en lukning. På under 24 timer var indsamlingen oppe på en kvart million, på mindre end en uge nåede vi en halv. Marit annoncerede som reaktion, at Fantask ikke lukker, men nok stadig må flytte fra adressen Skt Pedersstræde 18, hvor Butikken har ligget siden 1971.

Det virker helt sikkert. Fantasks stiftere Rolf Bülow og Søren Pedersen ejer lokalerne, som samtidig udgør deres pension. De har siden de afhændede butikken til Marit sikret, at hun kunne køre den på gode vilkår. At Marit så i sidste uge annoncerer at hun bliver nødt til at lukke, viser tydeligt at det ikke længere kan lade sig gøre uden større forandringer. Vi håber alle på det bedste, da Fantask jo i den grad må karakteriseres som en kulturbærende institution i Danmark — og en der har betydet enormt meget for enormt mange, herunder undertegnede, som endda en overgang arbejdede der.

Selvom det ikke er overraskende, gør det ondt at se Butikken kæntre her i den digitale tidsalder, hvor det i stigende grad er blevet vanskeligt at drive fysisk boghandel. Og det bringer alle minderne frem, i hvert fald hos undertegnede, men tydeligvis også for de tusindvis andre, der har lagt deres hårdt indtjente i hvad der nok snarere er en kærlighedserklæring til Fantask og et rygstød til holdet bag, end det er en realistisk redning. Lad os se, og Godspeed til alle de involverede, før og nu.

På Twitter startede min gamle ven fra Fantask, Lars Pedersen en lille leg, hvor vi valgte syv ting, vi forbinder med Fantask, #Mine7fraFantask. Jeg tænkte jeg ville bringe min her, da den opsummerer det liv jeg har haft med Butikken meget godt, selvom jeg naturligvis har udeladt tonsvis af andre minder og indkøb. Min tråd er gengivet nedenfor. Check de andres på Twitter.

Men inden du går i gang (eller klikker væk!), vil jeg lige samle op på mine tidligere skriverier om Fantask: mit hyldestskrift i anledning af 30-årsjubilæet i 2001, “Biksen som Bastion”, oprindeligt udgivet i Rackham #4, og mine erindringsglimt, “Fantask Først!” i anledning af 40-års-jubilæet i 2011, offentliggjort på Nummer9. Desværre er billederne røget fra den sidste. Jeg vil se, om jeg kan overføre teksten hertil og lægge billederne på igen. Når det sker, opdaterer jeg her. Nåja, og her er mit interview med Marit i anledning af 40-årsjubilæet, hvor hun mere eller mindre – og, skulle det vise sig, risikabelt – udtrykte en ‘if it ain’t broke, don’t fix it’-holding til butikkens drift.

Let’s take a trip down memory lane…