anikonisme.jpg
Lige en kort notits: jeg har i længere tid gerne ville anbefale Anikonisme, en af de tegneserier Simon Petersen har lavet til det i øjeblikket tørlagte Serieland. Det er måske Petersens mest ambitiøse tegneserie til dato og en af de eneste danske tegneserier, der er gået ind i den sprængaktuelle billed- og integrationsdebat.

Petersen forsøger sig i den 69-sider lange serie som socialrealist i sin skildring af den unge, vordende tegneserietegner Khalid og hans liv i og omkring Gjellerup-parken. Man kunne hævde, at han har taget munden for fuld i forsøget på en sandfærdig skildring af et miljø, han i bedste fald kender fra anden hånd, men han går som altid til sagen med krum hals og formår at skabe en fortælling, der virker forholdsvis realistisk og, vigtigere, vedkommende på i hvert fald denne læser. Petersen har altid haft godt greb om hverdagens dialog, især som den udfoldes blandt yngre mennesker, og formår på ganske lidt plads at levendegøre de centrale figurer.

Som sædvanligt har han et problem med at afslutte sin historie. Han benytter til slut et greb, han vist selv synes giver det hele en raffineret åbenhed, men som nu mest virker som et cop-out. Det forekommer tydeligt, at han ikke formåede at få samling på sine livlige fortælletråde og derfor i stedet besluttede sig for helt at droppe forsøget.

Oh well, det er bedre end at gribe til postuleret patos, og serien er indtil da overvejende et glimrende or kærkomment ambitiøst forsøg på en socialt engageret dansk tegneserie. Det var efter min mening en fejl, at vi ikke nominerede den i kategorien ‘Bedste danske webtegneserie’ til Komiks.dk. Læs den!

5 Comments

 1. Damned if I know … og så har jeg lige hørt at den først kommer ud senere – men ér altså på vej.

 2. Hej, Matthias. Tak for omtalen.

  Grunden til at udgivelsen er blevet delt op kunne jeg godt forklare, men jeg tror at Alpha Entertainment helst selv vil sige noget om det. Jeg er selvfølgelig meget taknemmelig for at den nu findes på tryk.

  Jeg synes også selv, det havde været rart med et skulderklap i form af nominering og den opmærksomhed der ville følge med. Nå, pyt.

  Det skal siges, at jeg ikke selv ser en manglende evne til at få styr på trådene i historien. Hvis jeg lige må argumentere…/SPOILER WARNING/

  Hovedpersonen Khalid gennemgår en modningsprocess og så alligevel ikke. Han opnår overfladisk sucess på sin skole i kraft af hans tegninger, hvilket giver ham en bedre selvfølelse. Dette bevirker at hans usikkerhed (objektgjort som det talende lysglimt) langtsomt forsvinder. Men hans evt. chancer hos Wynona spoleres af hans eget nu oppustede ego.
  På de to sidste sider vises det, hvordan han fortrænger oplevelser fra sin barndom og ikke selv ser, hvordan konflikten med onklen har påvirket ham til at lave superhelteserier. Hans tidlige fanzines er, som man ser, ubevidste forlængelser af hans egne dominansfantasier.
  Det kommer ikke til et fysisk opgør med hans onkel, delvis fordi jeg ikke ville antyde at sådan noget ofte sker, men også fordi at det er en konflikt der ikke bare går væk efter et evt. showdown.
  I den sammenhæng skal det siges, at selvom ‘truslen’ fra hans onkel nok aldrig er gået helt væk, har det ikke fået Khalid til at stoppe med at udtrykke sig igennem tegninger. Tværtimod. På den måde ender historien nærmest lidt bittersødt, idet han ikke har reflekteret over sin barndom og deraf inspiration, men han er dog heller ikke blevet ‘kuet’ af den.

  Man kan så sige, at slutningen skulle have været fortalt over flere sider for at gøre det ovenstående mere tydeligt. Det vil jeg godt tage på mig.

  Nå, men bind 1 kan købes for 30 kr herigennem: comipa.dk@gmail.com

 3. Hej Simon,
  Godt at høre fra dig!

  Jeg savnede ikke et showdown, bare et eller andet, der beskrev den vanskelig udvikling, Khalid må have gennemgået fra vi forlader ham til vi ser ham på sidste side. Selvom jeg forstår motivationen som du forklarer den, synes jeg lidt det er et copout. Men ellers fint arbejde, som sagt!

Comments are closed.