store_robert.jpg
De fleste københavnere, og sikkert også de fleste danskere, har nok allerede hørt om ‘Store Roberts’ kommende entré i Københavns havn, så jeg vil undlade at komme ind på de triste detaljer her og blot eklære mig enig med de efterhånden mange stemmer, der synes at det er en meget dårlig idé, og i øvrigt udtryk for eklatant mangel på dømmekraft fra Overborgmesteren og borgerrepræsentationens side, at dette længe syltede projektet igen er blevet taget op.

Man kan selvfølgelig sige, at det ville være et ganske repræsentativt monument over den talentløshed med hvilken størstedelen af Københavns havn er blevet udviklet over de sidste 10-15 år, men det er næppe et argument i klodsens favør. Ikke alene vil den være fatalt ude af skala i forhold til sine omgivelser på det sted — den lader også til at være det med sig selv.

I det lille format, som billedhuggeren Robert Jacobsen nåede at udføre den i inden sin død i 1993, kan den måske lige netop gå an, om ikke andet fordi den kan stilles ind i et skab. Men når vi pludselig taler 72,5 meter, brutaliseres dens blodfattige udtryk. Ja, hvis ikke det var fordi den netop så åbenbart mangler idé og energi, kunne man faktisk frygte at den ville komme til at antage fascistoide overtoner. Heldigvis er Stadsarkitekten, samt flere velansete repræsentanter for dansk kulturliv, med Per Arnoldi og Bjørn Nørgård i spidsen, imod projektet, og Klaus Bondam har nu også sagt fra.

Lad os håbe det heller ikke denne gang bliver til noget. Det må væk nok med den bunke skrot, der nu på tredje årti står og venter på afhentning inde foran Paladsbiografen.

Læs også Karsten Ifversens kritik., samt denne opsummerende artikel. Grafik: Cowi A/S