yk_phonograph.jpg
Det er ikke kun i USA at anden om R. F. Outcaults stribe om Den gule dreng, fonografen og papegøjen (25. oktober, 1896) som Den Første Tegneserie lever i bedste velgående. Også her i Dammen viser det gule mærke sig at være svært at ryste af sig. Senest har møgungen fra Hogan’s Alley stukket kæften frem i hele to relativt højt profilerede tegneseriehistoriske indsatser i de danske aviser. Tegneseriens nestor i dagspressen, Søren Vinterberg, har over de seneste uger entusiastisk delt sine yndlingstegneserier med Politikens læsere, og den mangeårige og vidende tegneserieskribent Inger Holst formidler i denne uges Weekendavis aspekter af den fascinerende historie om tegneseriehetzen i 50ernes Danmark.

Jeg vil ikke kaste mig ud i en længere kritik af deres tekster, der er velskrevne og værd at læse for alle interesserede, om end i hvert fald Vinterbergs indslag bør læses med forbehold for faktuelle fejl. Nej, det jeg blot ville pointere er, at de hhv. beskriver The Yellow Kid som “den første fortsatte massemedie-tegneserie med teksten indarbejdet som grafisk element i billedet” og “den allerførste seriefigur”, og ikke nok med det — de afslører begge, at de ved bedre ved at henvise til tegneserier af tidligere årgange, som f. eks. schweiziske Rodolphe Töpffers tegneseriealbums fra 1830erne og 40erne (Vinterberg her, Holst her), tegneserier der stort set besidder alle de karakteristika mediet siden er blevet defineret ved.

Når nu begge disse glimrende mennesker er bevidste om disse serier, forvirrer det unægteligt noget, at de stadig opretholder den tegneseriehistoriske oprindelsesmyte, der i årtier har tilmudret forskningen i tegneseriens historie og udbredelsen af almen viden om 1800-tallets rige tegneserietradition. Og videre: den pavloske gentagelse af den gør kun forskningen og kritikken af mediet en bjørnetjeneste. Jeg har sagt det mange gange før og ved at det tangerer kæphest, men endnu engang for Prins Valiant:

The Yellow Kid er hverken den første tegneserie med sekvens, gennemgående figur, farver, massedistribution eller talebobler. Den er ikke først med noget.

Jeg har uddybet sagen her og her, samt skrevet om tegneseriepioneren Töpffer at length her. Og for check endelig også dette fremragende Yellow Kid-site — Outcault var en mester, ingen tvivl om det. Han var bare ikke den første.