manga_louisiana.jpg
Fra Louisiana’s hjemmeside:

Manga
8. oktober 2008 – 8. februar 2009

Det var den berømte japanske maler Hokusai, der kaldte sine tegnede portrætskitser for manga, som bragte navnet til Vesten. Manga er et særlig japansk tegneserie-fænomen, der historisk rækker 200 år tilbage, og som i dag har international kultstatus med millioner af hæfter solgt hver måned, talløse filmatiseringer og som over de sidste 25 år har sat sig dybe spor i den japanske samtidskunst.

Udstillingen omfatter hele dette felt – fra træsnit og bogillustrationer over nutidens massefremstillede hæfter, computerspil og film til den aktuelle japanske samtidskunst. Traditionelt har manga haft sin egen plads i udkanten af den akademiske kunst, og netop dette forhold har muliggjort indoptagelsen af folkelige og populære emner. I 1930’erne og igen i 1950’erne er det manga, der på mange måder bebuder modernismens folkelige gennembrud på samme måde, som Disney gjorde det i Amerika.

I sine koblinger mellem hverdagskultur, underholdningsindustri og fantasi har den nyere manga været en accelerator for det udvidede kulturbegreb, som popkunsten i Vesten bragte med sig. Udstillingen bliver en kalejdoskopisk spejling af en særlig japansk billedtradition, der i mellemtiden er gået hen og blevet kult over det meste af verden, og med den tager Louisiana tråden op fra sin Japan- udstilling i 1995. Projektet bliver til i samarbejde med Museum für Angewante Kunst og Deutches Filmmuseum i Frankfurt.