tilbage til forsiden


skriv til Rackham
Leder
Nyheder
om Rackham
Butik
Postliste
Kontakt
Links
Tema
Artikelbase
Interviews
Essays
Anmeldelser
Dokumentation
Nekrologer
Debat
Forum


Hver måned transmitteres der fra Metabunkeren om dette og hint.
Dette er stedet, hvis man søger et et forkromet 'redaktionelt standpunkt'.


VED RODEN 

Hvis du, kære læser, ikke skulle være bevidst om det, så nyder undertegnede, Rackhams ydmyge ansvarshavende, i øjeblikket tilværelsen i eksil i Byernes By, New York City.

 

Formålet med opholdet er at studere kunsthistorie på Columbia University, men rejsen hertil har for den tegneseriefikserede del af mig på mange måder  været en rejse tilbage til rødderne.

 

Når man går i New Yorks gader, når man studerer byens plan, når man oplever de lange, åbne sol (& regn-)fyldte dale mellem de himmelragende glas- stål- og betonstrukturer, når man erfarer det hæsblæsende tempo og den noget nær universelle mangfoldighed, når man ser det overdådige og hurtigt tilgængelige opbud af madvarer af alle slags, når man for 117. gang antastes af en skiltebehængt uddeler af reklamer eller når ens synsfelt endnu engang erobres af ordet ”SALE!”, går det op for en, hvorfor det kun kunne være i USA, at tegneserien i sin moderne form først opnåede status af massemedie.

 

En kultur der i dén grad er baseret på handel og derfor karakteriseres ved såvel en dynamik af den anden verden, som en stadigt fluktuerende rådvildhed og søgen, synes som skabt til tegneseriens kongeniale, stærkt effektive og tilgængelige udtryk. Da New York på mange måder markerer begyndelsen på, såvel som indbegrebet af disse aspekter af kulturen og derudover altid har huset de største tegneserieforlag og mange af de mest betydningsfulde serieskabere i landet, er følelsen af genkendelse desto større her.

 

Pludselig er man der, når knægtene i Hogan’s Alley endnu engang er ude på narrestreger, når en episode af The Spirit tager sin begyndelse under en af de enorme stålkonstruktioner, der fører trafikken over en af de store floder, som deler byen op, når en af Spider-Mans netsvingture ender på et vandtårn af træ på taget af et barokt ornamentert højhus, eller når Julius Knipl kigger op i regnen fra fortovet.

 

Forhåbentlig betyder alt dette, at Rackham også har bevæget sig tættere ind på mediets rødder og i fremtiden vil kunne højne kvaliteten af sin behandling af tegneserien. Det er imidlertid helt op til dig at vurdere, kære læser.

 

En god grund til at håbe på det bedste er imidlertid, at chefredaktørposten nu er lagt i hænderne på den særdeles kapable T. Thorhauge, hvis karriere som en af Danmarks førende serieskabere nu trues af momsregnskaber, abonnementsdatabaser og HTML-hovedpiner. Hold øje med den mand!

 

Carpe Diem!

 

Matthias Wivel  

 

 
© Humanos SA

Tidligere Transmissioner


© 2002 Rackham. All rights reserved. The illustrations and text are © 2002 the respective artists and authors. All rights reserved.