Danmarks førende MC, Jokeren, har skrevet en kort og koncis tekst om sit syn på hip hop, tydeligvis tænkt som en grundtekst til alle newbies, der ikke har læst på lektien, men samtidig også en art mission statement fra manden selv. Vi ved alle, at Jokeren er god med sproget når han tager sig sammen, og teksten her er sgu i det store og hele on point. Man kunne ønske sig, at han udtrykte sig på skrift oftere. Desværre rummer den samtidig et par paradoksale problemer, affødt af den storefar-attitude der naturligvis tilkommer ham men samtidig også får ham til at lyde en kende forstokket.

Jokerens præcisering af hvor hip hop kommer fra og hvad der er dens animerende kraft er både malende og skarpt formuleret og bestemt et velkomment bidrag til en dansk hip hop-kritik der ellers savner den slags fundementale indsigter. Det er følgeslutningerne, der er problematiske. I sin iver efter at bevise, at han bestemt ikke er player hater – det havde vi heller ikke regnet med, hr. “Gigolo Jesus” – tager han den værste spekulations-hip hop i forsvar.

Nej, der er ikke noget galt med at rappe sig ud af ghettoen (selvom jeg tvivler på at Vanilla Ice nogensinde har gjort det), det er klart. Fred være med folk, der finder en vej ud af deres problemer ved deres musik. Nej, det der er problemet for musikken og kulturen er, som Jokeren ganske rigtigt skriver, når der opstår for mange nerveløse kopiprodukter, konciperet i mødelokaler af folk i jakkesæt for at cashe ind på det faktum at hip hop, som det ganske rigtigt pointeres – er blevet et kulturelt fænomen med en enorm gennemslagskraft. Det kan godt være, at 50 Cent eller Nik & Jay som han skriver er “tro mod sig selv”, men det ændrer ikke på at deres musik er tordnende uoriginal og samtidig middelmådigt til decideret ringe udført.

Desuden ligger der et åbenlyst paradoks i at skrive: “du [skal] selv have ydet et væsentligt bidrag inden du kan tillade dig at have en mening om emnet her eller andres bidrag… Men det betyder sgu ikke at de nye talenter og den næste generation af b boys skal smække fissen og rette ind. Tværtimod. Det er netop fra jer at fornyelsen, den næste stil, den nye vinkel på hiphop og rap skal komme fra.” En viden om rødderne og respekt for dem der kom før er naturligvis væsentlige, men I min bog handler hip hop om at udtrykke sig og ikke finde sig i at nogensomhelst form for autoritet fortæller én hvad man skal tænke og gøre, heller ikke Jokeren. For han har ganske ret i, at det ofte er fra folk der er respektløse at fornyelserne kommer.

Foto jacket fra Søren Svendsen, dr.dk