exodus_blam_t.jpg
Jeg har haft den her til at ligge et stykke tid og skriver som Bunkerens læsere måske vil have noteret kun sjældent anmeldelser, men den fortjener alligvel et par ord. Jacob Rask Nielsen er manden bag den noget ujævne, men grafisk stærke “Klovn!” i Free Comics og var vinderen — med striben Carlo & Co. — af Berlingskes dubiøse tegneseriekonkurrence 2006. Siden har han udviklet sig betydeligt, både rent grafisk og fortællemæssigt, i en række charmerende, selvudgivne børnebøger, og dette kan mærkes i Exodus, der mig bekendt er hans første forsøg udi en længere tegneseriehistorie.

Serien er ret beset en genreøvelse. Fluebenene nedkradses ét efter ét i kasserne i dette første bind af hvad der tydeligvis bliver en længere føljeton i zombie-subgenren, men det gøres med både overskud og humor og bæres uselvbevidst frem af en solid og sympatisk humanisme. Bind 1 sætter scenen for historien, der kredser om et zombieudbrud midt i København og følger tre personer, Hassan, Viola og Bernt, hvis forskellige karakterer etableres behændigt men foreløbig uden de store overraskelser, helt i tråd med skrækgenrens traditioner.

Hovedattraktionen er imidlertid Rask Nielsens grafiske udtryk, båret som den er af tyk, sort markerstreg — han formår, på måske lidt paradoksal vis, at forlene sine isometrisk arrangerede locations og lidt stive kartoffelmænd med ikke så lidt energi. Der er tryk på hans actionscener, til trods for at der her og der kludres lidt med billed- til billedflowet, og figurernes ansigtsmimik er overvejende ekspressiv uden forstyrrende overdrivelse.

Der kunne med fordel tænkes lidt mere i den grafiske præsentation — lydordene er på uskøn vis lagt ind i grynede gråtoner og fremstår som fremmedelementer, især i de tilfælde hvor de ikke er håndtegnede; serien er tekstet med en spinkel font, der ikke just animerer taleboblerne og selve bogen er indhyllet i et blankt, sort omslag der ikke blot hurtigt antager en uhensigtmæssig bøjning udad, men synes fremmed for indholdet.

Alt i alt er Exodus imidlertid et underholdende bekendtskab værd, om ikke andet fordi det viser en lovende dansk tegneserietegner i hastig udvikling.

Exodus. Forlaget Tjubag. Rask Nielsen på Tegnebordet.dk

2 Comments

  1. Tak for en saglig og konstruktiv anmeldelse 🙂

    Jeg plejer aldrig at kommentere på anmeldelser, men jeg vil bare lige indskyde, at de grålige lydord og den spinkle tekstfont, er ting, der bliver rettet til i de efterfølgende bind (og med tilbagevirkende kraft i den planlagte hardcoverudgave af hele trilogien).

    Det er som sagt min første, længere tegneserie, så enkelte smuttere vil der nødvendigvis være.

    Venlig hilsen
    Jacob Rask

Comments are closed.