The Shape of Time in Milan


Postponed by Covid, the exhibition La forma del tempo (‘The Shape of Time’) at the Poldi Pezzoli in Milan finally opened last month and runs till 27 September. Centred around the museum’s extraodinary collection of sixteenth- and seventeenth-century clocks, it examines conceptions of time in the renaissance as expressed in the visual arts. The National Gallery has lent Titian’s Allegory of Prudence, a picture that grapples with issues of family, succession, memory and time through a creative interpretation of a traditional iconography that represents time in the form of three heads, either human or animal. Anyway, I wrote the entry for the painting and would encourage readers who are in MIlan or find themselves there to go see the show. It looks fascinating. Check our Works section for info on the catalogue.

Autofiktion i Information


I dag kan man læse min anmeldelse af en håndfuld nye nordiske tegneserier af selvbiografisk og autofiktivt snit. Det drejer sig om Steffen Kvernelands En frivillig død, Johan Krarups Det må du selv om og Matilde Digmanns Pseudo. Alle interessante bøger, der repræsenterer bredden pt. i denne afgørende genre indenfor den internationale tegneserie. Hermed et uddrag:

Tre nye, ambitiøse nordiske tegneserier trækker på deres skaberes egne liv i skildringen af for dem skelsættende forhold, begivenheder og erfaringer, som rækker ud over det private og fordrer læserens indlevelse. Danskerne Johan Krarup og Matilde Digmann og norske Steffen Kverneland er vidt forskellige i temperament, udgangspunkt og udtryk. Set sammen markerer de ganske godt bredden i tidens selvbiografiske og autofiktive tegneserier.

Selvbiografien og afledte former har været en hjørnesten i den dramatiske udvikling i retning af større udtryks- og indholdsmæssig alsidighed, som tegneserien har gennemgået de seneste tredive år, langt før autofiktion blev et alment begreb : og før Karl Ove Knausgård, Josefine Klougart og Leonora Christina Skov. Den indlysende grund til dette er, at tegneserien for at løsrive sig fra de forholdsvis snævre spor, som den i langt overskyggende grad historisk havde udfoldet sig i : humor og eventyr, groft sagt : måtte vende sig imod virkeligheden. Og her blev det så især det selvoplevede liv, der gjorde udslaget.

Læs her (men paywall) og check i øvrigt for Radio Rackhams interview med Krarup og Digmann.

Radio Rackham: Jumbo 500


Seneste episode fra Radio Rackham graver sig ned i det mainstreamfænomen, der er Jumbobogen! En af de få tilbageværende kioskomdelte tegneserier i Danmark, der i følge udgiveren Egmont læses af 186.000 læsere hver måned. Thomas og jeg (og Frede på knapperne) satte den mangeårige Egmont-medarbejder Thomas Schrøder og Donaldist og Disney-specialist Niels Houlberg Hansen i stævne til en diskussion af fænomenet, stilen og kunstnerne bag. Jeg synes det er blevet til en god blanding af historie, æstetik og brancheanalyse. Lyt her og læs mere på Nummer9.

Radio Rackham: Dansk Tegneserieråd


I seneste transmission fra Radio Rackham har Thomas, Frederik og jeg inviteret to medlemmer af Dansk Tegneserieråds bestyrelse, Morten Langkilde og John Kenn Mortensen, i studiet til en samtale om, hvorfor de netop som samlet bestyrelse har annonceret at de trykker på den røde knap og går af i flok. Det har gjort ondt at se, hvor skræntende Tegneserierådet har været de seneste år og det er trist, at hele banden nu trækker stikket.

De to forklarer dog fint, hvad deres bevæggrunde er, og hvad man end tænker om beslutningen, synes jeg det som man kan lære er, at en subkultur der næsten udelukkende drives af ildsjæle har svært ved at klare sig, da disse som bekendt brænder ud. Dansk tegneseriekultur i en nøddeskal og sjovt nok grundlaget for hvorfor vi etablerede Dansk Tegneserieråd tilbage i 2009. Vi søgte en institutionalisering af kulturen, der kan sikre den kontinuitet og stabilitet, der fremmer trivslen og faktisk også — det tror je på — innovationen. Det er strenge tider, men vi må jo op på hesten igen på den ene eller anden måde.

Lyt til afsnittet og overveje endelig at engagere dig — ikke bare Tegneserierådet, men kulturen mere bredt har hårdt brug for det lige nu!

Will Eisner i Information


I dag kan man læse min anmeldelse af Will Eisners klassiske En kontrakt med Gud (A Contract with God and other Tenement Stories, 1979) i Informations bogtillæg og online, hvis man punger ud. Denne toneangivende udgivelse, der satte standarden efter hvilke såkaldte graphoc novels skulle blive vurderet mange år frem, er netop blevet genudgivet på dansk af Fahrenheit (desværre med rædsom maskintekstning). Hermed en uddrag af anmeldelsen:

Eisner, som alle dage havde haft sans for markedsføring, påhæftede den betegnelsen ‘A Graphic Novel’. Begrebet eksisterede allerede og det samme gjorde tegneserier, der trak på den oplevede virkelighed, men hans lancering af samlingen i romanformat var en genistreg : pludselig fik begrebet kulturel kurrans. Selvom der strengt taget ikke var tale om en novel, altså roman, men snarere en novellesamling, præsenterede den meget konkret et bud på, hvordan tegneserien kunne, og måske burde, opfattes som litteratur. Begrebet blev hurgtigt udvandet af udgivelser, som dybest set blot var omkalfatrede genreserier, men formen vandt stille og roligt indpas og den kritiske masse, der gjorde begrebet alment kendt, begyndte at indtræffe i årene efter årtusindskiftet.

God læselyst!

Radio Rackham: Matilde Digmann og Johan Krarup


Så er Radio Rackham tilbage, denne gang med et dobbelt-interview! Thomas og Frederik har snakket med Matilde Digmann og Johan Krarup om deres sprintye tegneserier, Pseudo og Det må du selv om og om selvbiografi og autofiktion i tegneserier. Det handler om faldgruber og muligheder, om sårbarhed og det at såre andre. Det handler om en af de definerende genrer indenfor tegneserieformen de sidste 30 år!

Lyt her og læs mere på Nummer9.

Radio Rackham: SnyderCut


I seneste udsendelse fra Radio Rackham diskuterer vi Zack Snyder’s Justice League, den fire timer lange alternative version af blockbuster-superheltefilmen fra 2017, som blandt fans kendes bedre som the Snyder Cut. Thomas, Frederik og jeg har Kim Schou fra Supersnak i studiet til en livlig diskussion om Snyder, DC, superhelte og film. Jeg synes det er blevet godt og var glad for at have Kim med. Lyt her eller fang på Podimo, Spotify, Google eller iTunes, læs mere på Nummer9 og check i øvrigt min anmeldelse af Snyders Watchmen-film fra 2009 lige her på sitet.

Fremtidens araber i Informeren


I dagens bogtillæg til Information anmelder jeg fjerde bind af Riad Sattoufs Fremtidens araber, udgivet på dansk af Cobolt — og diskuterer serien som helhed. Sådan starter jeg:

I fjerde bind af sine barndomserindringer, Fremtidens araber : om et liv mellem Frankrig og Syrien med en fransk mor og en syrisk far og to yngre brødre : beskriver Riad Sattouf et chokerende vendepunkt i sit familieliv. Det er en foreløbig kulmination i denne sjældent nærværende, stilfærdigt polemiske, storsælgende og internationalt prisbelønnede fortælling om en multikulturel opvækst, om bristede idealer og nationalismens ødelæggende kraft. En af tidens toneangivende tegneserier.

Nåja, og lyt til vores podcast om serien i Radio Rackham! (kan også findes på iTunes, Google podcasts, Spotify, Podimo).

Lorenzo Lotto’s Monte San Giusto Crucifixion


One of Lorenzo Lotto’s greatest altarpieces can be found in the small church of Santa Maria della Pietà in the town of Monte San Giusto in the Marche. Painted in 1528-29, it is a stunningly ambitious representation of the Crucifixion, conceived by a master at the height of his powers, but also an artist who was increasingly struggling to find work in his native Venice leading him to seek employment elsewehere, especially in the Marche where many of the greatest of his later works can still be seen today.

In preparation for the twin Lotto exhibitions of 2018-19, Lorenzo Lotto Portraits at the Museo del Prado and the National Gallery and Lorenzo Lotto: Il richiamo delle Marche, Prof. Enrico Maria Dal Pozzolo and I visited Monte San Giusto to see the altarpiece in July 2018. It was a great experience and we susequently agreed to help produce videos on the work for the Commune. These have now been released to the public and will hopefully help attract people to the altarpiece, the town and the region. I cannot recommend it highly enough. For help, check this guide to seeing Lotto in the region.

Radio Rackham: HoXPoX


I det seneste podcast fra Radio Rackham kigger vi nærmere på Jonathan Hickman, Pepe Larraz og R. B. Silvas store X-Men-utopi fra 2019, House of X/Powers of X. Det er en svimlende ambitiøs men også frustrerende hermetisk tegneserie og vi forsøger at blive klogere på den og hvad den fortæller om superheltegenren i dag. Lyt med her og læs mere på Nummer9.