tilbage til forsiden


skriv til Rackham
Leder
Nyheder
om Rackham
Butik
Postliste
Kontakt
Links
Tema
Artikelbase
Interviews
Essays
Anmeldelser
Dokumentation
Nekrologer
Debat
Forum

ARISTOPHANE

1967-2004

Af Matthias Wivel

Da den kun 37-årige Firmin Aristophane Boulon tragisk døde tidligere på året, mistede samtidens tegneseriescene et af sine fremmeste og mest originale talenter.

Aristophane blev født på Guadeloupe og blev uddannet på Kunstakademiet i Paris. I 1990 flyttede han til Angoulême og blev del af den såkaldte Atélier-école - en tegnestue af akademistuderende med interesse for tegneserier. Hans første længere tegneseriearbejde, Logorrhée (1993), skildrer en frivol og filosofisk samtale mellem to unge piger, og det skulle hurtigt vise sig, at dens blanding af romantisk lune og ambition om indsigt var definerende aspekter af hans arbejde som sådan. Hans næste album, Faune (1995), centrerer sig om en amoralsk satyr, der af ren kedsomhed slår kvinder og børn fra den nærved liggende landsby ihjel - en undersøgelse af det menneskelige grundlag for ummenneskelighed. Hans næste serie, den 300 sider lange Conte démoniaque (1996), er en monumental skildring af en krig mellem forskellige dæmoniske fraktioner i Helvede og en gruppe fordømte mennesker, der rives med af begivenhedernes gang. En til tider uoverskuelig, men konsekvent dragende og mørk udforskning af den vestlige forestilling om synd og troens magt. Les soeurs Zabime (1996), der af mange betragtes som hans hovedværk, skildrer to søstre fra hans fødeø i løbet af en dag og bliver i sidste ende - igen - en meditation over synden og det tabte paradis. Dertil kommer en række kortere bidrag til diverse antologier, samt børnebogen Tu rêves, Lili (1993), tegnet til manus af Christiane Renauld.

Med denne relativt begrænsede produktion havde Aristophane i løbet af 90erne markeret sig som en af tidens mest ambitiøse tegneserieskabere på såvel det fransksprogede marked, som i det hele taget, og hans konsekvent grænsebrydende arbejde syntes at bære store løfter om endnu større ting i fremtiden - løfter, der nu aldrig vil blive indfriet.

[01/09/2004]klik på billedet for at se det i en større version
Aristophane på Angoulême-festivalen i 1994.

 

klik på billedet for at se det i en større version
Fra Faune.

klik på billedet for at se det i en større version
Fra Conte démoniaque.

Links:
Hyldest hos Ego comme X

Hyldest hos cocninoworld

 

 

tilbage til Nekrologer© 2004 Rackham. All rights reserved. The illustrations and text are © 2004 the respective artists and authors. All rights reserved.